Днес Юпитер, който се намира в опозиция на Слънцето, ще се

...
Днес Юпитер, който се намира в опозиция на Слънцето, ще се
Коментари Харесай

Юпитер е най-близо до Земята за последните 59 години


Днес Юпитер, който се намира в съпротива на Слънцето, ще се намира на най-близкото разстояние от Земята за последните 59 години, оповестиха от пресслужбата на Московския планетариум за ТАСС.

Юпитер, Земята и Слънцето ще се подредят в една линия на 26 септември. Юпитер няма да е надалеч от най-близката точка на своята орбита (перихелий) до Слънцето, на разстояние 4,96 астрономически единици от небесното величие. Съвпадението на тези две събития се назовава огромното опълчване на Юпитер. Това се случва един път на 12 години и е удивително, тъй като дистанцията сред Земята и Юпитер също понижава до своя най-малко (3,95 астрономически единици).

" Разстоянието сред Земята и Юпитер в деня на опълчването ще бъде най-късото освен през 2022 година, само че и през последните 59 години ", обявиха от пресслужбата на планетариума.

" През септември яркостта на планетата доближи съвсем до минус трета звездна големина (- 2,9 м), което я направи третия най-ярък обект в нощното небе след Луната и Венера. И в този момент Юпитер не може да бъде пропуснат - яркото величие свети вечер и през цялата нощ над югоизточния небосвод ", изясняват още астрономите.

Моментите на опълчване на Юпитер се считат за най-хубавото време за наблюдаване на планетите, участващи в това събитие, защото те са допустимо най-близо до Земята и са добре осветени от Слънцето. Следващата огромна съпротива на Юпитер се чака да настъпи на 1 октомври 2034 година

Stargazers: Jupiter will make its closest approach to Earth in 59 years! Weather-permitting, expect excellent views on Sept. 26. A good pair of binoculars should be enough to catch some details; you’ll need a large telescope to see the Great Red Spot.
— NASA (@NASA)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР